| sadowod.com | vivaspb.com |

Φονικός σεισμός στη Μυτιλήνη: Μία γυναίκα νεκρή από τα 6,3 Ρίχτερ

Γράφτηκε από τον/την Admin2 . ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ο Εγκέλαδος «χτύπησε» με 6,3 Ρίχτερ μεταξύ Μυτιλήνης και Χίου - Νεκρή μία 45χρονη γυναίκα  – Μεγάλες οι καταστροφές σε Βρίσα, Πλωμάρι και Σκάλα Πολίχνιτου όπυ κατέρρευσαν σπίτια – Έντονη η ανησυχία των σεισμολόγων  - Δείτε συγκλονιστικά βίντεο και φωτογραφίες - 11 οι τραυματίες εκ των οποίων 2 σοβαρά

Φονικός αποδείχθηκε ο ισχυρός σεισμός 6,3 Ρίχτερ που καταγράφηκε νότια της Μυτιλήνης στις 15:28 μετά το μεσημέρι της Δευτέρας (12/6), καθώς μία 45χρονη γυναίκα ανασύρθηκε νεκρή από τα ερείπια αργά το βράδυ στο χωριό Βρίσα.

Η εύρεση της νεκρής γυναίκας έγινε από τα συνεργεία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που επιχειρούσαν εκεί.

Η άτυχη γυναίκα μεταφέρθηκε στο κέντρο υγείας όπυ και διαπιστώθηκε ο θάνατός της.

Την είδηση επιβεβαίωσε και ο δήμαρχος του νησιού με ανάρτηση στο twitter:

Τα τηλέφωνα και τα social media που μπορούν να επικοινωνούν οι πολίτες με τον Δήμο

Με ανακοίνωση του Δήμου Λέσβου γίνεται γνωστό ότι για οποιαδήποτε αναφορά ή πληροφορία σχετικά με τον σεισμό, οι πολίτες του νησιού μπορούν να απευθύνονται στο τηλέφωνο 22513 50575. Με την ίδια ανακοίνωση γίνεται γνωστό ότι το τηλεφωνικό κέντρο του παλιού Δημαρχείου Μυτιλήνης δεν θα λειτουργήσει αύριο Τρίτη 13 Ιουνίου λόγω ζημιών στο κτίριο.

Διαρκής ενημέρωση υπάρχει από τους επίσημους λογαριασμούς του Δήμου Λέσβου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

Facebook: https://www.facebook.com/lesvosmunicipalityofficial

Twitter: @DimosLesvou

Εκκενώθηκε το χωριό Βρισά

Εκκενώθηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας το χωριό Βρισά αφού η κατάσταση των εναπομεινάντων σπιτιών του οικισμού κρίνεται ιδιαίτερα επικίνδυνη σε περίπτωση μετασεισμών.

 Οι κάτοικοι της Βρισάς μετακινήθηκαν σε σπίτια συγγενικών τους προσώπων σε άλλα μέρη του νησιού, σε ξενοδοχείο των Βατερών όπου μεταφέρθηκαν κυρίως υπερήλικες και στον καταυλισμό που στήθηκε στο γήπεδο του Πολιχνίτου από το στρατό.

Στο γήπεδο του Πολιχνίτου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη για την αντιμετώπιση της όλης κατάστασης υπό τον αναπλητρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα προκειμένου να σχεδιασθεί η αντιμετώπιση της όλης κατάστασης.

Από το πρωί της Τρίτης (13/6) το «στρατηγείο» των εμπλεκόμενων φορέων και των ειδικών επιστημόνων θα λειτουργεί στη γενική γραμματεία Αιγαίου και νησιωτικής πολιτικής στη Μυτιλήνη.

Το ρήγμα που προκάλεσε το σεισμό

Απεικόνιση του ρήγματος του σεισμού, με επίκεντρο την θαλάσσια περιοχή νότια από το Πλωμάρι της Μυτιλήνης, όπως προσδιορίστηκε από το μέλος της Ερευνητικής Ομάδας Γεωλογίας των Σεισμών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Σωτήρη Βαλκανιώτη

Σύμφωνα με τον κ. Βαλκανιώτη, δίνεται προσεγγιστικά η επιφάνεια του ρήγματος, όπως φαίνεται στην εικόνα, με το μικρό τετράγωνο νότια του Πλωμαρίου στον υποθαλάσσιο χώρο.

«Εξετάστηκαν ειδικότερα οι σεισμογενείς δομές των νησιών: Λήμνος, 'Αγιος Ευστράτιος, Λέσβος, Χίος, Σάμος και Ικαρία του βορειοανατολικού Αιγαίου και η σχέση των ενεργών ρηγμάτων με το πεδίο των τάσεων του γήινου φλοιού της περιοχής. Παράλληλα, μελετήθηκε η επίδραση και η σχέση τους με το μεγάλο ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας, το οποίο επεκτείνεται στο Βόρειο Αιγαίο, λόγω της στενής γειτνίασής τους. Η περιοχή επηρεάζεται άμεσα από τη Ζώνη της Βόρειας Ανατολίας, ενώ αυτή η επίδραση σταδιακά μειώνεται στις κεντρικές και νότιες περιοχές» ανέφερε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ) ο κ.Παυλίδης.

Κρίσιμες οι επόμενες ώρες – Φόβοι για ισχυρό μετασεισμό

Προβληματισμός και ανησυχία επικρατεί στους σεισμολόγους από τον ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε στις 15.28 το απόγευμα της Δευτέρας μεταξύ Μυτιλήνης και Χίου.

Από την πρώτη στιγμή οι σεισμολόγοι εμφανίστηκαν ανήσυχοι για το φαινόμενο και τόνισαν πως αν και η περιοχή είναι σεισμογενής, δεν ήταν αναμενόμενος ένας σεισμός τέτοιας ισχύος.

Ο σεισμός ήταν τόσο ισχυρός που έγινε αισθητός σε όλο το ανατολικό Αιγαίο και στα παράλια της Τουρκίας.

Οι επιστήμονες δηλώνουν επιφυλακτικοί και τονίζουν πως πρέπει να περιμένουμε τουλάχιστον 48 ώρες για να δούμε πώς θα εξελιχθεί το φαινόμενο.

Σκηνές και νερό από το κέντρο υποδοχής προσφύγων της Μόριας στους σεισμόπληκτους

Με εντολή του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, διατέθηκαν από το κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης της Μόριας για τις ανάγκες των σεισμόπληκτων της νότιας Λέσβου συνολικά 40 σκηνές των 10 ατόμων η μία και 2.000 μπουκάλια νερό.

Κατέρρευσαν σπίτια στο Πλωμάρι

Εκτεταμένες ζημιές έχουν καταγραφεί στην περιοχή του Πλωμαρίου ενώ έχουν καταρρεύσει και κτήρια.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Πλωμαρίου, Μανώλη Αρμενάκα, κατέρρευσαν παλιά σπίτια στον οικισμό του Πλωμαρίου, αλλά και ο τρούλος του ναού του Αγίου Παντελεήμονα.

Επίσης, έχουν κλείσει λόγω κατολισθήσεων ο κεντρικός δρόμος Μυτιλήνης - Πλωμαρίου στο ύψος του Αγίου Ισιδώρου και ο δρόμος προς την Μελίντα. Σύμφωνα πάντα με τον Αντιδήμαρχο Πλωμαρίου Μανώλη Αρμενάκα ζημιές έχουν αναφερθεί και στον οικισμό της Πλαγιάς.

Λίγα λεπτά μετά τον ισχυρό σεισμό των 6,3 ρίχτερ που συντάραξε τη Μυτιλήνη, ένας νέος σεισμός, προφανώς μετασεισμός, μεγέθους 4,6 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ σημειώθηκε στις 16:35. Και αυτή η σεισμική δόνηση είχε το ίδιο επίκεντρο δηλαδή περίπου 15 χλμ νότια του Πλωμαρίου.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 10 χλμ, άρα ο σεισμός θεωρείται επιφανειακός και ως εκ τούτου αναμένονται αρκετοί μετασεισμοί.

Μεγάλες καταστροφές στη Βρίσα

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ ΜΠΕ, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Έκτακτων Αναγκών του Δήμου Λέσβου, Νίκος Καρασάββας, ο οποίος μεταβαίνει στη σεισμόπληκτη Βρίσα: «Το μισό χωριό έχει μεγάλες ζημιές και πολλά σπίτια έχουν καταρρεύσει».

Συνεργεία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που έφτασαν στο χωριό ανέσυραν τραυματίες από τα ερείπια της Βρισάς. 

Όπως έγινε γνωστό αργά το απόγευμα η γυναίκα που είχε εγκλωβιστεί κάτω από τα ερείπια διασώθηκε και δεν κινδυνεύει η υγεία της, ωστόσο έχει τραυματιστεί και οδηγείται στο κέντρο υγείας της περιοχής για να λάβει τις πρώτες βοήθειες.

Σημειώνεται ότι μαζί με την ομάδα της ΕΜΑΚ που κατέφθασε στην Μυτιλήνη με το Σινούκ της Αεροπορίας Στρατού είναι και ένας εκπαιδευμένος σκύλος για τις έρευνες μέσα στα χαλάσματα.

Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης σόθηκε εντολή σε λεωφορεία των αστικών ΚΤΕΛ να είναι έτοιμα για την εκκένωση του οικισμού για λόγους ασφάλειας.

Συγκλονιστικές μαρτυρίες κατοίκων

Συγκλονιστικές μαρτυρίες είναι οι μαρτυρίες κατοίκων του νησιού που μίλησαν στο Newsbomb.gr.

Ο Νίκος Τάλας, κάτοικος Μυτιλήνης αναφέρει: «Τα σπίτια στην πόλη έχουν υποστεί ελαφρές ζημιές, κυρίως ρωγμές. Όλοι οι γνωστοί μας που έχουν σπίτια στο Πλωμάρι και Βρισα και γύρω περιοχές όμως κλαίνε τα σπίτια τους από τη βιβλική καταστροφή. Οι μετασεισμοί που γίνονται είναι πάρα πολλοί».

Ο Περικλής Καρακλάς στις δηλώσεις αναφέρει για τις καταστροφές στο χωριό της Βρίσας: «Η Βρίσα έχει υποστεί βιβλική καταστροφή. Τα σπίτια μας έπεσαν σαν να τα κλότσησε ένα γιγάντιο πόδι. Από τα σπίτια των χιλίων κατοίκων τα μισά είναι τελείως κατεστραμμένα. Μας έπιασε απογοήτευση. Πήραμε τους δρόμους σαν τους παλαβούς από το σοκ. Η Πυροσβεστική ψάχνει για εγκλωβισμένους και φοβόμαστε για άλλο σεισμό».

«Το μισό χωριό έχει γκρεμιστεί»

Μεγάλες ζημίες προκάλεσε στο χωρίο Βρισά των περίπου 800 κατοίκων ο ισχυρός σεισμός 6,1 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ που σημειώθηκε σήμερα το μεσημέρι σε θαλάσσια περιοχή μεταξύ Μυτιλήνης και Χίου. Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Στέλιος Πανσεληνάς, κάτοικος της Βρίσας, «εννιά στα δέκα σπίτια του χωριού είτε έχουν γκρεμιστεί είτε έχουν υποστεί μεγάλες ζημίες». Ωστόσο, όπως διευκρίνισε αυτό αφορά τα παλιά σπίτια του χωριού, καθώς τα νεότερα δεν έχουν τόσο σοβαρές ζημίες.

«Όλα τα παλαιά κτίσματα έχουν πέσει μόνο τα νέα έχουν διασωθεί» ανέφερε ο κ. Πανσεληνάς.

Επίσης ο κ. Πανσεληνάς δήλωσε ότι οι περίπου 800 κάτοικοι βρίσκονται εκτός χωριού, ενώ έχουν φτάσει στην περιοχή τέσσερα οχήματα της πυροσβεστικής και οχήματα της περιφέρειας Βορείου Αιγίου.

Στήνουν σκηνές για τους σεισμοπαθείς

Σκηνές στο γήπεδο του Πολιχνίτου στήνει ο στρατός ενώ ο Δήμος Μυτιήνης ανοίγει δωμάτια σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια στην τουριστική περιοχή των Βατερών προκειμένου να φιλοξενηθούν οι άστεγοι σεισμοπαθείς της Βρισάς.

Σύμφωνα με το γενικό γραμματέα της Περιφέρειας, αντιστράτηγο εν αποστρατεία Γιώργο Καμπούρη που βρίσκεται στην περιοχή της Βρισάς, η καταστροφή του χωριού είναι ολική. Μεταξύ των κατεστραμμένων κτιρίων είναι και το παλιό σχολείο του χωριού.

Ζημιές σε παλιά βιομηχανικά κτίρια στην Σκάλα Πολιχνίτου

Παλιά βιομηχανικά κτίρια κατέρρευσαν στη Σκάλα Πολιχνίτου. Επίσης κατέρρευσε μέρος της καμινάδας του παλιού βιομηχανικού κτιρίου ελαιοτριβείου στη Σκάλα Λουτρών το οποίο λειτουργεί ως ξενοδοχείο με την επωνυμία «Ζαίρα». Αποτέλεσμα της κατάρρευσης της βιομηχανικής καμινάδας ήταν να καταστραφεί μεγάλο μέρος του κυρίως κτιρίου.

Επίσης ρωγμές και πτώσεις σοβάδων έχουν υπάρξει σε πολλά κτίρια στο ιστορικό κέντρο της πόλης της Μυτιλήνης. Ανάμεσα σε αυτά και στο ιστορικό Δημαρχείο στην Προκυμαία της πόλης.

Κλειστά τα σχολεία στη Μυτιλήνη - Ακυρώνονται οι Πανελλαδικές

Λόγω του σεισμού και για προληπτικούς λόγους με απόφαση του δημάρχου Μυτιλήνης Σπύρου Γαληνού, αύριο Τρίτη 13 Ιουνίου, όλα τα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στη Λέσβο θα παραμείνουν κλειστά.

Ας σημειωθεί πάντως ότι τα κτίρια των εξεταστικών κέντρων για τις πανελλήνιες εξετάσεις στη Μυτιλήνη και στην Καλλονή παρά το ότι ανακοινώθηκε ότι αύριο δεν θα πραγματοποιηθούν σε Μυτιλήνη και Χίο γίνεται γνωστό ότι ελέγχθηκαν από μηχανικούς του Δήμου και κρίθηκαν ασφαλή.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΛΜΕ Μυτιλήνης με ανακοίνωσή της καλεί την πολιτεία «άμεσα να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες που απαιτούνται ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή διεξαγωγή των πανελλαδικών εξετάσεων και εν γένει η εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων. Να ληφθούν δε σοβαρά υπόψη τα προβλήματα που πιθανόν έχουν δημιουργηθεί σε οικογένειες μαθητών από τις περιοχές που έχουν ιδιαιτέρως πληγεί από το σεισμό».

Τέλος με ανακοίνωση του πρύτανη του πανεπιστημίου Αιγαίου Στέφανου Γκρίτζαλη γνωστοποιείται ότι αύριο Τρίτη οι εξετάσεις στη Μυτιλήνη θα διεξαχθούν κανονικά.

Όπως τονίζει ο πρύτανης «αν αύριο πρωί Τρίτης, σε συνεργασία με την Τεχνική Υπηρεσία, διαπιστωθεί οποιαδήποτε υποψία προβλήματος, σε οποιοδήποτε κτίριο του ιδρύματος, τότε προφανώς δεν θα διεξαχθούν εξετάσεις».

Τι λένε οι σεισμολόγοι για το μεγάλο σεισμό

Επιφυλακτικοί εμφανίζονται οι σεισμολόγοι για τον μεγάλο σεισμό μεταξύ Μυτιλήνης και Χίου, ο οποίος έγινε αισθητός μέχρι και στην Αθήνα.

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας σημείωσε: «Είναι 6 ρίχτερ, έχει κατέβει το βάθος στα 10 χιλιόμετρα, Είναι σίγουρα επιφανειακός, θα έχουμε προβλήματα, θα έχει μετασεισμούς. Ο σεισμός είναι σε θαλάσσια περιοχή, καταγράφουμε μετασεισμούς»

Στην ερώτηση αν συνδέεται με το ρήγμα της Ανατολίας, απάντησε ότι «Η περιοχή μας έχει απασχολήσει ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες. Είναι σε διέγερση, η περιοχή έχει δώσει και μεγαλύτερους σεισμούς από αυτόν».

Ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Ευθύμης Λέκκας τόνισε τα δεδομένα δείχνουν ότι ο σεισμός ήταν μικρού βάθους.

Ο κ. Λέκκας σημείωσε ότι ένας σεισμός των 6,3 βαθμών Ρίχτερ αναμένεται να έχει «πλούσια» μετασεισμική δραστηριότητα.

Ωστόσο, ο κ. Λέκκας απέκλεισε το ενδεχόμενο να συνδέεται με το ρήγμα της Ανατολίας και σημείωσε ότι μάλλον πρόκειται για κάποιο παρακλάδι του ρήγματος.

Παπαζάχος: Περιμένουμε μετασεισμούς πάνω από 5,5 Ρίχτερ

Προβληματισμός και ανησυχία επικρατεί στις τάξεις των σεισμολόγων από τον ισχυρό σεισμό των 6,3 βαθμών της κλίμακα Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 15:28 το απόγευμα της Δευτέρας μεταξύ Μυτιλήνης και Χίου

Ο σεισμολόγος Κώστας Παπαζάχος μίλησε στην ΕΡΤ και υποστήριξε ότι η περιοχή αυτή βρίθει ρηγμάτων.

Όπως τόνισε, αναμένονται μετασεισμοί ακόμα και πάνω από 5,5 ρίχτερ τις επόμενες δυο ημέρες.

Ειδικά κλιμάκια στέλνει ο Σπίρτζης στη Μυτιλήνη

Ο Δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, έχει ήδη μιλήσει με τον υπουργό Υποδομών, Χρήστο Σπίρτζη και στο νησί στέλνονται άμεσα κλιμάκια μηχανικών εμπειρογνωμόνων του υπουργείου, τα οποία θα προχωρήσουν σε επί τόπου αυτοψία των κτηριακών δομών του νησιού αλλά και του οδικού δικτύου.

Τα ειδικά κλιμάκια του υπουργείου αναμένεται να έχουν φτάσουν στο νησί νωρίς το απόγευμα.

Ζημιές και στη Χίο

Ο ισχυρός σεισμός επηρέασε και το νησί της Χίου, χωρίς ωστόσο οι ζημιές να είναι σημαντικές. Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο δήμαρχος Χίου, Μανώλης Βουρνούς δεν υπάρχει καμία αναφορά για σημαντικές ζημιές. Μικρές ζημιές όπως είπε έχουν αναφερθεί στην πόλη της Χίου και στο χωριό Κάμπος.

Τσίπρας: Η σκέψη μας στους πληγέντες

Με μήνυμά του μέσα από τη σελίδα του στο Facebook ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τονίζει πως το ενδιαφέρον όλων αυτές τις στιγμές είναι στους κατοίκους της Χίου και της Λέσβου που επλήγησαν από τον σεισμό.

«Η σκέψη και το ενδιαφέρον μας αυτές τις ώρες, είναι στους κατοίκους των περιοχών που επλήγησαν από τη σεισμική δόνηση στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Χίου και Λέσβου.

Πρώτιστη ανάγκη αυτή τη στιγμή είναι η ασφάλεια των πολιτών. Η καταγραφή των ζημιών θα είναι άμεση και μέριμνά μας είναι η ταχύτερη αποκατάστασή τους.

Στο σημείο σπεύδει άμεσα ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Τόσκας καθώς και κλιμάκια τεχνικών και εμπειρογνωμόνων της Πολιτικής Προστασίας και του Υπουργείου Υποδομών».

Ανησυχία και στη Σμύρνη για από τον ισχυρό σεισμό

Αισθητός και στη Σμύρνη, στη δυτική Τουρκία, έγινε ο σεισμός των 6,1 βαθμών που σημειώθηκε σε θαλάσσια περιοχή κοντά στη Μυτιλήνη, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Μια δημοσιογράφος του AFP μετέδωσε ότι είδε κατοίκους της πόλης να βγαίνουν ανήσυχοι από τα σπίτια τους.

«Ο σεισμός ήταν πραγματικά ισχυρός. Τα πάντα στην κλινική μου άρχισαν να τραντάζονται. Όλοι μας τρέξαμε έξω μαζί με τους ασθενείς» είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ο Ντιντέμ Ερίς, ένας 50χρονος οδοντίατρος από τη συνοικία Καρσίγιακα στη Σμύρνη.

«Είμαστε πολύ συνηθισμένοι στους σεισμούς καθώς ζούμε στη Σμύρνη, αλλά αυτός (ο σεισμός) ήταν διαφορετικός. Σκέφτηκα ότι αυτήν την φορά θα πεθαίναμε» συμπλήρωσε ο ίδιος.

Χρήστες των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης που βρίσκονται στη δυτική Τουρκία έκαναν λόγο για μια ισχυρή και με μεγάλη διάρκεια σεισμική δόνηση.

«Θα παρακολουθούμε τους μετασεισμούς τις επόμενες ώρες, ημέρες και εβδομάδες» επισήμανε ο Χαλούκ Οζενέρ, επικεφαλής του Παρατηρητηρίου Καντίλι της Τουρκίας. Σύμφωνα με τον ίδιο οι μετασεισμοί ενδέχεται να έχουν μέγεθος έως και 5,5 βαθμούς.

Η σεισμική δόνηση έγινε επίσης αισθητή σε ορισμένες συνοικίες της Κωνσταντινούπολης.

Προς το παρόν δεν έχει αναφερθεί κάποιο θύμα ή υλικές ζημιές ή στην Τουρκία.

«Έως αυτή τη στιγμή δεν έχουμε κάποια δυσάρεστη είδηση» δήλωσε ο δήμαρχος του Καραμπουρούν στην επαρχία της Σμύρνης, στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

Σύμφωνα με την Αρχή Διαχείρισης Εκτάκτων Καταστάσεων της Τουρκίας (Afad), σημειώθηκαν δύο μετασεισμοί 4,9 βαθμών.

Πηγή: newsbomb.gr