| sadowod.com | vivaspb.com |

Σφοδρή αντίδραση Τσίπρα: Είμαστε στην εποχή των fake news και με τη σφραγίδα του Reuters

Γράφτηκε από τον/την Admin1 . ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τη σφοδρή αντίδραση του Αλέξη Τσίπρα προκάλεσε δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters που έκανε λόγο για προαναγγελία εκλογών

μέσω πρωθυπουργικού διαγγέλματος.

Είμαστε και επισήμως στην εποχή των fake news. Aυτή τη φορά και με τη σφραγίδα του Reuters. Κρίμα...", σχολιάζει το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού αναφορικά με το δημοσίευμα του διεθνούς πρακτορείου. Επισημαίνει την κρισιμότητα της συγκυρίας, μεσούσης της κρίσιμης διαπραγμάτευσης, και σχολιάζει εν είδει υστερόγραφου: "Ελπίζουμε να είναι απλώς μια ανοησία γιατί δεν θέλουμε να πιστέψουμε ότι κάποιοι παίζουν παιχνίδια με το Χρηματιστήριο".

Συγκεκριμένα, στο σχόλιο που εξέδωσε, το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού τονίζει ότι "το Πρακτορείο Reuters θα έπρεπε, ειδικά σε αυτή την δύσκολη περίοδο για την Ευρώπη, να είναι περισσότερο προσεκτικό και να μην φιλοξενεί «δημοσιεύματα» αμφιβόλου προελεύσεως και μηδενικής αξιοπιστίας".

"Είναι προφανές", επισημαίνει, "ότι η «αποκλειστική είδηση» περί δήθεν συνέντευξης Τύπου του Πρωθυπουργού, καθώς και το σενάριο περί εκλογών που στηρίζονται σε φήμες κατά τον ίδιο τον συντάκτη της «είδησης», σε μια κανονική περίοδο δε θα αφορούσαν κανέναν". Και υπογραμμίζει: "Σήμερα, όμως, εν μέσω μιας κρίσιμης διαπραγμάτευσης κάθε ψεύτικη είδηση, που προσπαθεί να δημιουργήσει πρόβλημα στην ελληνική κυβέρνηση, μετατρέπεται αυτομάτως σε πρώτο θέμα σε μεγάλη μερίδα του Τύπου".

Κατόπιν αυτών, το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού σχολιάζει: "Είμαστε και επισήμως στην εποχή των fake news. Aυτή τη φορά και με τη σφραγίδα του Reuters. Κρίμα...", και εν είδει υστερόγραφου, καταλήγει: "ΥΓ. Ελπίζουμε να είναι απλώς μια ανοησία γιατί δεν θέλουμε να πιστέψουμε ότι κάποιοι παίζουν παιχνίδια με το Χρηματιστήριο".

Αναταραχή από το σεναρίο του Reuter για εκλογές στην Ελλάδα

Αναταραχή προκλήθηκε στο πολιτικό στερέωμα από σενάριο που κυκλοφόρησε από βρετανικά μέσα ενημέρωσης και αναπαρήχθη από το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters κι έκανε λόγο για σενάριο εκλογών στην Ελλάδα ενώ αναμένεται και διάγγελμα Τσίπρα, όπως αναφερόταν χαρακτηριστικά.

Άμεση και κατηγορηματική ήταν η διάψευση από την κυβέρνηση και κυβερνητικές πηγές κάνουν λόγο καθαρά για σενάρια που κυκλοφόρησαν από βρετανικά μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, η "είδηση" φαίνεται να αποτελεί στην πραγματικότητα φημολογία βασισμένη στο κλίμα συζητήσεων κύκλων του εξωτερικού που σχετίζονται με τις αγορές.

Όπως ανέφερε αρθρογράφος του Reuters, ο οποίος επικαλείται προσωπικές του πηγές, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα παραθέσει συνέντευξη Τύπου για την πορεία των διαπραγματεύσεων για το κλείσιμο της Β’ αξιολόγησης.

Σύμφωνα με τις πηγές του αρθρογράφου, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο πρωθυπουργός είτε θα απειλήσει με προκήρυξη εκλογών είτε θα τις προκηρύξει όντως.

Αναλυτικά ο αρθρογράφος Ryan Littlestone έγραψε:

«Σύμφωνα με φήμες στην Ελλάδα, ο Αλέξης Tσίπρας ενδέχεται να καλέσει σήμερα ή αύριο συνέντευξη Τύπου στην οποία θα παρουσιάσει τις τελευταίες απόψεις του για τις διαπραγματεύσεις για τη διάσωση, εστιάζοντας στο να μιλήσει για τη Γερμανία και η αίσθηση που επικρατεί είναι ότι δεν θα έχει να πει κάτι ευχάριστο.

Λέγεται επίσης ότι υπάρχει πιθανότητα είτε να απειλήσει ότι θα προκηρύξει εκλογές είτε να το κάνει όντως.

Αν και οι απειλές του Τσίπρα περί εκλογών δεν είναι κάτι νέο, οι φήμες εντείνονται.

Αυτή τη στιγμή θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτή την πληροφορία ως καθαρή φημολογία μέχρι να επιβεβαιωθεί και μολονότι δεν εμπιστεύομαι συχνά τις φήμες, αυτή τη φορά εμπιστεύομαι την πηγή μου.

Θα σας ενημερώσω αν ακούσω περισσότερα».

Η απάντηση του ΜαξίμουΤα παραπάνω ωστόσο όχι μόνο δεν επιβεβαιώνονται από το Μέγαρο Μαξίμου, αλλά αντιθέτως προκάλεσαν και την ανάλογη έκπληξη. Όπως είπαν σύμφωνα με το Euro2day.gr, στην «καλύτερη περίπτωση» ένα τέτοιο δημοσίευμα εντάσσεται στο πλαίσιο πίεσης προς την κυβέρνηση για να κλείσει η αξιολόγηση με τους γνωστούς όρους.

Πριν από το Reuters ανάλογο δημοσίευμα υπήρχε και στο οικονομικό σάιτ «ForexLive» στο οποίο αναφέρονταν ότι ο κ. Τσίπρας, ενδέχεται «να απειλήσει με εκλογές τις επόμενες ημέρες».

Επικαλούμενος πηγές στην Αθήνα ο συντάκτης του δημοσιεύματος, Ryan Littlestone, o κ. Τσίπρας θα δώσει συνέντευξη Τύπου ακόμη και σήμερα ή αύριο, προκειμένου να ενημερώσει σχετικά με τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις για το πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, με έμφαση στη στάση που έχει τηρήσει η Γερμανία. «Η αίσθηση είναι ότι δεν έχει τίποτα το ευχάριστο να πει», σημειώνει ο αρθρογράφος.


Πηγή: 1