| sadowod.com | vivaspb.com |

Φιάσκο στο Eurogroup: Η κυβέρνηση Τσίπρα τα έδωσε όλα για να πάρει... υποσχέσεις

Γράφτηκε από τον/την Admin2 . ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Για ακόμη μία φορά, η Ελλάδα έγινε «μπαλάκι» στα χέρια των δανειστών, θύμα των μεθοδεύσεων που προκαλεί η κόντρα Βερολίνου - ΔΝΤ για το θέμα του χρέουςΤο Eurogroup της 22ας Μαΐου δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί παρά ως άλλη μία παταγώδης αποτυχία της κυβέρνησης των «περήφανων διαπραγματευτών», οι οποίοι φόρτωναν επί τόσο καιρό με υποσχέσεις τον κόσμο, για ελάφρυνση του χρέους και τελικώς έφυγαν από τις Βρυξέλλες με άδεια χέρια, δίνοντας νέο ραντεβού για τις 15 Ιουνίου με τους Θεσμούς.

Έπιειτα από πολύωρες διαπραγματεύσεις, η συνεδρίαση του Eurogroup σήμανε τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης (23/05/2017) το τέλος άλλης μιας άκαρπης διαπραγμάτευσης, με τη διαμάχη για το ελληνικό χρέος να παραμένει και τις διαφωνίες να... περισσεύουν.

Ο Πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο Υπουργός οικονομικών της Γερμανίας Βόλγφκανγκ Σόιμπλε, ο Γάλλος ομολόγός του Μπρούνο Λεμέρ και ο Πολ Τόμσεν, εκπρόσωπος του ΔΝΤ δεν κατάφεραν να βρουν λύση και παρέπεμψαν τις συνομιλίες και τις όποιες αποφάσεις για τον Ιούνιο. 

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ δεν κατάφεραν να βρουν κοινό σημείο για το χρέος της χώρας μας και ως εκ τούτου η δεύτερη αξιολόγηση παραμένει στον «αέρα».

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, στο επίκεντρο της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης και των διαβουλεύσεων που είχαν με το ΔΝΤ βρέθηκε η μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική πορεία της Ελλάδος και ο καθορισμός της διάρκειας κατά την οποία η Ελλάδα θα πρέπει να επιτυγχάνει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ.

Αρχικά προτάθηκε το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% να ισχύσει μέχρι το 2022 και ακολούθως να μειωθεί στο 2% έως το 2060. Ακολούθως κατατέθηκε σχέδιο που προέβλεπε πλεόνασμα 2,2% του ΑΕΠ για την περίοδο 2023 -2060. Αλλά ούτε επί του συγκεκριμένου σχεδίου διαπιστώθηκε συναίνεση.

Παρά τις προσδοκίες για μια πολιτική απόφαση που θα ενθάρυνε τις συνομιλίες για μια συνολική λύση, όλα έπεσαν στο κενό. Οι υπουργοί φέρονται να τάχθηκαν με τη γραμμή Σόιμπλε που πριν καν ξεκινήσουν οι συνομιλίες είχε διαμηνύσει πως δεν πεόκειται να υπάρξει λύση. 

Αυτό σημαίνει πως το ΔΝΤ δεν πρόκειται με τα σημερινά δεδομένα να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, την ώρα που το χάσμα μεταξύ Βερολίνου και Ουάσινγκτον βαθαίνει συνεχώς. 

Ντάισελμπλουμ: Πρόοδος αλλά όχι συμφωνία για το ελληνικό χρέος

Τα θετικά βήματα που έχει κάνει η Ελλάδα τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup, επισημαίνοντας ωστόσο ότι δεν υπάρχει καμία συμφωνία για το ελληνικό χρέος.

«Η Ελλάδα έχει κάνει πολύ καλή δουλειά και έχει δεσμευτεί να συνεχίσει», είπε ο κ. Ντάισελμπλουμ και εξέφρασε την εκτίμηση ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση πριν από το καλοκαίρι.

Αναφορικά με το χρέος σημείωσε πως έγιναν οι πρώτες συζητήσεις αλλά δεν υπήρξε καμία τελική συμφωνία. «Θα εργαστούμε σκληρά με τους Θεσμούς και με τα κράτη μέλη και οι αποφάσεις για το χρέος θα ληφθούν στο τέλος του προγράμματος».

Ο πρόεδρος του Eurogroup υποστήριξε πως το ΔΝΤ είναι εντυπωσιασμένο από τις μεταρρυθμίσεις που έχουν κάνει οι Έλληνες, υπογραμμίζοντας εντούτοις τις διαφορές που υπάρχουν ακόμα μεταξύ Ουάσινγκτον και Βερολίνου. «Δεν γεφυρώσαμε απόψε αυτό που θα μπορούσε να γίνει και τις προσδοκίες κάποιων εξ ημών, αλλά στο επόμενο Eurogroup ίσως έχουμε θετικό συμπέρασμα».

Εντούτοις, όμως, ο κ. Ντάισελμπλουμ, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής», απέφυγε να απαντήσει ξεκάθαρα ο κ. Ντάισελμπλουμ για το εάν καικατά πόσον θα μπορούσε να υπάρξει εκταμίευση από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης χωρίς το ΔΝΤ να έχει δεχθεί να εκταμιεύσει δόση προς την Ελλάδα, αλλά δίνοντας μια υπόσχεση ότι θα το κάνει το 2018 όταν το χρέος γίνει βιώσιμο.

«Η πρόθεσή μας είναι να συμμετάσχει με χρηματοδότηση το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, καθώς είναι σημαντικό για μία σειρά από κράτη-μέλη».

Πάντως, η δυστοκία στη λήψη απόφασης για το χρέος καθυστερεί την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και επηρεάζει αρνητικά την οικονομία της χώρας.

Μοσκοβισί: Πρέπει να υπάρξει συμφωνία – Η Ελλάδα έκανε όσα έπρεπε

Την ανάγκη να ανταποκριθούν πλέον οι δανειστές στις δεσμεύσεις τους απέναντι στην Ελλάδα τόνισε ο Ευρωπαίος επίτροπος Νομισματικών και Οικονομικών υποθέσεων.

Ο κ. Μοσκοβισί εξήρε την πρόοδο που έχει κάνει η Ελλάδα στις μεταρρυθμίσεις κάνοντας λόγο για 140 διαφορετικά μέτρα«Οι Έλληνες έχουν αναλάβει πλήρως τις ευθύνες τους. Στο πακέτο περιλαμβάνονται επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα 4% του ΑΕΠ. Είναι εξαιρετικά δύσκολα και απαιτητικά τα μέτρα», σημείωσε ο Γάλλος οικονομολόγος.

Ο κ. Μοσκοβισί εξέφρασε την εκτίμηση ότι «σύντομα θα φτάσουμε στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα ανέλαβε το σύνολο των δεσμεύσεών της. Είμαστε εδώ στις τελευταίες λεπτομέρειες αυτής της διαδικασίας. Όλοι μας δείξαμε εκπληκτική αποφασιστικότητα και προχωρήσαμε σε εξαιρετικά αναλυτικές συζητήσεις για το χρέος. Τώρα θέλουμε συμφωνία», υπογράμμισε.

Κλείνοντας σημείωσε πως υπάρχει γόνιμο έδαφος για την επόμενη συνάντηση, για να καταλήξουμε στη συμφωνία που όλοι προσδοκούν. 

Ρέγκλινγκ: Πρώτα συμφωνία και μετά εκταμίευση

Ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ επεσήμανε ότι ο οργανισμός είναι έτοιμος να κάνει τις εκταμιεύσεις όταν υπάρξει η συμφωνία.

«Έγινε πρόοδος και είναι καλό ότι υπάρχει συμφωνία με την Ελλάδα για το πακέτο πολιτικής», σημείωσε από την πλευρά του ο επικεφαλής του Οργανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Φτάσαμε στο σημείο να συμφωνούν όλοι οι θεσμό γι’ αυτό παρότι πήρε λίγο χρόνο», σημείωσε.

«Υπάρχει χρόνος να δουλέψουμε για το θέμα της δόσης αλλά όχι πολύς γιατί έρχονται οι λήξεις ομολόγων τον Ιούλιο», είπε ο κ. Ρέγκλινγκ.

«Η Ελλάδα πήρε ήδη μια αναδιάρθρωση χρέους το 2012 και τώρα δουλεύουμε τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που συμφωνήσαμε τον Μάιο του 2016», σημείωσε.

Η ανακοίνωση του Eurogroup

«To Εurogroup καλωσορίζει την προκαταρκτική συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών για τις διαρθρωτικές πολιτικές οι οποίες θα ενισχύσουν την οικονομική ανάκαμψη της χώρας.

Η συμφωνία είναι ένα σημαντικό βήμα για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του μακροοικονομικού προγράμματος προσαρμογής της Ελλάδας.

Το Eurogroup επαίνεσε την πρόοδο που πέτυχε η Ελλαδα στην εφαρμογή ενός σημαντικού μέρους των προαπαιτούμενων.

Τα μέτρα που νομοθέτησε η Ελλάδα καλύπτουν τομείς όπως οι συντάξεις, η φορολογία, η αγορά εργασίας αλλά και τα ενεργειακά. Θα πρέπει να ενισχύσουν την στροφή της οικονομίας προς την ανάπτυξη και να καταστήσουν τη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική πιο εύρωστη.

Το Eurogroup καλεί τόσο τους θεσμούς όσο και την Ελλάδα αλλά και τρίτα μέρη να στηρίξουν την ολιστική ανάπτυξης στρατηγική.

Το Eurogroup είχε μία σε βάθος συζήτηση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, αλλά δεν υπήρξε συνολική συμφωνία. Η εργασία θα συνεχιστεί εντός των επόμενων εβδομάδων, βάσει του σχεδίου που έχει συμφωνηθεί τον Μάιο του 2016 με στόχο να υπάρξει μία ξεκάθαρη κατάληξη στο επόμενο Eurogroup. Σε αυτό (σ.σ. το στόχο) περιλαμβάνεται και η επίτευξη ενός φιλόδοξου, οικονομικά βιώσιμου μεσοπρόθεσμου πρωτογενούς πλεονάσματος για την Ελλάδα».

Πηγή: newsbomb.gr