| sadowod.com | vivaspb.com |

Λαγκάρντ: Αν το χρέος δεν γίνει βιώσιμο, δεν θα χρηματοδοτήσουμε την Ελλάδα

Γράφτηκε από τον/την Admin2 . ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μήνυμα προς τους Ευρωπαίους εταίρους ότι αν δεν αντιμετωπιστεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, το ΔΝΤ δεν θα συμμετάσχει χρηματοδοτικά στο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης, έστειλε η Κριστίν Λαγκάρντ μιλώντας σε εκδήλωση του Center For Strategic International Studies στην Ουάσιγκτον.

Η εκδήλωση οργανώθηκε από την δεξαμενή σκέψης CSIS (CENTER FOR STRATEGIC INTERNATIONAL STUDIES) με θέμα: «Η απόλυτη ανάγκη να ενδυναμωθούν οι γυναίκες» και προσκεκλημένη ήταν η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία ρωτήθηκε μεταξύ άλλων, και για το ελληνικό ζήτημα.

Η κ.Λαγκάρντ επανέλαβε τις γνωστές θέσεις του ΔΝΤ αναφορικά με τη συμμετοχή του στο τρίτο πρόγραμμα για την Ελλάδα και το γιατί δεν έχει αποφασιστεί ακόμα.

Πιο συγκεκριμένα απάντησε:

«Η εκτίμησή μας είναι ότι για την οικονομία, για να συμμετέχει στην Ευρωζώνη, η οποία είναι νομισματική ένωση, σαφώς πρέπει να υλοποιήσει, παραδώσει, να συνεχίσει δυνατές μεταρρυθμίσεις που θα δώσουν τα εφόδια στη χώρα να γίνει πιο ανταγωνιστική, πιο παραγωγική και να έχει βιώσιμη ανάπτυξη. Αυτό είναι το ένα σύνολο πραγμάτων.

Δεύτερον, δεδομένου ότι η πολιτική για το ευρώ καθορίζεται για ολόκληρη την Ευρωζώνη, θεωρούμε ότι υπό τις παρούσες συνθήκες, δεδομένης της πορείας αυτής της χώρας, ότι μεταφέρει ένα πάρα πολύ υψηλό χρέος και ότι προκειμένου εμείς να εμπλακούμε και να προσφέρουμε χρηματοδότηση αυτό το χρέος πρέπει να είναι βιώσιμο.

Ως αποτέλεσμα, κάτι πρέπει να γίνει. Εμείς δεν μπορούμε να προσφέρουμε χρηματοδότηση. Και οι Ευρωπαίοι κάπως πρέπει να επιλύσουν το θέμα. Διαφορετικά αν εμείς προσφέρουμε χρηματοδότηση, τότε το χρέος θα πρέπει να είναι βιώσιμο και προκειμένου το χρέος να είναι βιώσιμο θα πρέπει να μειωθεί σε ό,τι αφορά την εξυπηρέτησή του αλλά και συνολικά ως χρέος.

Αυτό μπορεί να γίνει με συνδυασμό διάφορων πραγμάτων: Επιμήκυνση των ωριμάνσεων σε μακρύ χρονικό ορίζοντα και μείωση των επιτοκίων, επίσης, για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Αυτό συζητάμε αυτή τη στιγμή, πάνω σε αυτό που συχνά περιγράφω ως βάδισμα σε δύο υλώνες: ισχυρές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και βιώσιμο χρέος».

Πηγή: madata.gr